Lambaliha on ühtviisi nii lihtne kui keeruline söök. Lihtne seetõttu, et kui lambaliha soolaga maitsestada ja ahju panna, siis tuleb see imemaitsev! Ja nii lihtne ongi. Keeruline seetõttu, et lambalihaga on seotud terve kogum väga keerulisi uskumusi ja legende. Müütilisest kasukamaitsest on kuulnud vast igaüks... Sellesse tekstikogumisse katsun koondada kokku erinevad targutused ja retseptid lambaliha kohta. Ei hakka neid veebist kopeerima (toksige vajaminev küsimus googlisse ja ilmselt leiate vastuseid) vaid kirjutan neil teemadel, millega ise kokku puutun. Ja katsun jagada neid lambatoidumõtteid millele on koduses köögis pihta olen saanud. Motoks kindlasti see, et kogu lammas (iga lõige ja igas vanuses) on avastamist väärt!

Lihasöömise valikud

Keerulisel ajal tuleb teha keerulisi valikuid... Liha söömine või mittesöömine on keeruline valik, seda väga mitme nurga pealt: keskkond, eetika, tervis jne. Lihtsaid vastuseid on lihtne anda: a) normaalne inimene liha ei söö; b) normaalne inimene sööb liha. Keerulisemad vastused on loomulikult keerulisemad. Väga keerulised. Liha on igat sorti, seda saab kasvatada ja süüa väga erineval moel. 
Koondasime mõned mõtisklused ja juhendmaterjalid orjenteerumaks selles keerulises valdkonnas.
Loe lisaks

Lambaliha pelmeenid

Lapsevanema üheks tööks on ka maimukeste kõhtude tüitmine - need on ju alailma näljas. Seetõttu on ka loomakasvatajast pereinimese üheks loovaks küsimuseks, kuidas oma loomadest lisaks imemaitsvatele õhtusöökidele võluda välja ka erinevaid kiiremaid ampse. Võilevakatted, kiired praevorstid ja   PELMEENID! Loe lisaks

Talleliha

Kui räägitakse kõrgekvaliteedilisest lambalihast, siis mõeldakse enamasti ikka talleliha. See liha, mida saab kiirelt ja lihtsalt valmistada aga sellest hoolimata on imemahlane, lõhnav ja hõrk. Olen kokku puutunud sellega, et rääkides tallelihast mõeldakse tagakintsule või karreele aga tallerümp sisaldab veel palju-palju äärmiselt maitsvaid tükke. Kõik need väärivad avastamist - seejärel võib tõesti ütelda, mida tallelihast arvad.

Loe lisaks

Lambaliha külmutamisest

Oma talust proovime ikka pakkuda värsket talle- ja lambaliha. Selleks hoiame mõne kena talle jahutuskambris ja sellest saame õige tüki lõigata - nii nagu klient soovib. Aga eks mõnikord juhtub, et tahad tagajalga on keegi selle juba ära söönud ja vastupidi - juhtub, et nädala möödudes ei ole kogu lammas endale sööjaid leidnud. Lahenduseks on mõlemal puhul sügavkülmik. Sellega seoses tekib ikka küsimus, et kas külmutatud liha on sama hea (maitsev, kvaliteetne jne)?
Loe lisaks

Suitsutatud lambajalg

Suitsutatud lambaliha ei ole nii popp kui suitsutatud seasink. Aga kes on proovinud see tahab reeglina veel. Mahlane, kondi peal küpsenud ja mõnusalt suitsune liha sobib kuumalt kartuli kõrvale, grillil ülegrillitult mõnusaks pidupäevaseks suutäieks aga ka külmalt viiludena leivakatteks. Loe lisaks