Lambaliha on ühtviisi nii lihtne kui keeruline söök. Lihtne seetõttu, et kui lambaliha soolaga maitsestada ja ahju panna, siis on tulemus imemaitsev! Ja nii lihtne ongi. Keeruline seetõttu, et lambalihaga on seotud terve kogum mitmesuguseid uskumusi ja legende. Müstilisest kasukamaitsest on kuulnud vast igaüks... Sellesse tekstikogumisse katsun koondada kokku erinevad targutused ja retseptid lambaliha kohta. Ei hakka neid veebist kopeerima (toksige vajaminev küsimus googlisse ja ilmselt leiate vastuseid) vaid kirjutan neil teemadel, millega ise kokku puutun. Ja katsun jagada neid lambatoidumõtteid, millele koduses köögis pihta olen saanud. Motoks kindlasti see, et kogu lammas (iga lõige ja igas vanuses) on avastamist väärt!

Talleribi

Ribi on miskipärast see tükk, millega keegi suurt midagi peale ei oska hakata. Tegelikult on tegemist väga võimaluste- ja maitserohke tükiga. Vast ainus tingimus ribiliha nautimiseks on oskus kätega süüa. Noa ja kahvliga jääd hätta ja paljustki ilma...  Loe lisaks

Talleliha hind

Peamine küsimus lambaliha kohta on "mis on hind?". Mitte liha kvaliteet, ega see kuidas lammast valmistada. Kummalisel kombel küsitakse meilt liha hinda mõlemalt poolt - küsivad nii liha tarbijad aga ka teised lambakasvatajad. Viimased selleks, et koguda julgust ka oma liha eest hinda küsida. Vastus on keerulisem kui küsimus. Aga see on vist ikka nii. Loe lisaks

Kuidas grillida lambaliha

Jaanipäev ja jõulud on lihatootjatele ja -sööjatele pidupäevaks. Kui jõuludel küpsetatakse ahjus mahlane lambapraad, siis jaanipäeval valmistatakse lammast grillil. Ja lammas on mõlemal viisil imehea! Ka saslõkk on vana klassikaline lambaliha toit.
Loe lisaks

Lambaliha I. 

Sõnal lambaliha on päris palju kummalisi tähendusvarjundeid. Aastaid tagasi toimetasime koos teiste lambakasvatajatega tulundusühistus lõigatud-pakendatud talleliha kodumaa suurematesse poodidesse. Ükspäev helistati Kaubamajast ja paluti etiketil olev "lambaliha" nimetada ümber "tallelihaks". Kliendid muidu kahtlevad, kas see süüa sünnibki.
Mis imeloom see lambaliha siis on... Loe lisaks

Lambaliha II

Talleliha - lambaliha - oinaliha - lamb - mutton - hogget

Mida enam lambakasvatusse ja lamba liha olemusse süüvida, seda kurvem on asjaolu, et eesti keeles on justkui sõnu puudu. On lammas, utt, tall, jäär, oinas, Kagu-Eestis päss, luulelisemalt (ja piibellikumalt) voon/voonake. Ja lihast rääkides jääb sõelale talleliha ja siis veel lambaliha. Viimane võib olla üldnimetus aga ka määratlus millelegi, mis ei ole talleliha. Võta sa nüüd kinni. Vaataks lihuniku ja kokapilguga üle selle laia spektri erinevat lambaliha, seekord mitte lõigete vaid olemusliku väärtuse kaudu. Loe lisaks

Lambaliha III

Uhelammas. Vana lamba liha (mutton) kiituseks
Vanal ajal oli lammas peamiselt villaloom - teda ei pidanud pidevalt paaritama (tallesid ei olnud vaja - vill kasvab mittetiinel lambal premini). Sündinud jäärtalledki kastreeriti ja kasvatati suureks - villa andsid nemadki. Nii söödi peamiselt vanemate loomade liha. Ja mitte vaid talutares - ka restoranid pakkusid vanemate lammaste liha. Seda hinnati kõrgemalt kui veiseliha. Saame tuttavaks - millised on vanema lamba liha väärtused ja kuidas seda kasutada. Loe lisaks

Lambapraad

Lamba kolmainsus on supp, grill ja praad. Üksainus lammas. See jutt on kirjutatud jõulude paiku ja natuke hiljem moditud aga eks selline klassikalise prae hooaeg ongi pigemini pimedal aastaajal. Istud rohkem toas ja ahi köeb ning kuumas ahjus valmib hiljem tallepraad. Romantiline lugu (tegelikult on ilmselt radikas ja pöördõhuga elektriahi aga tunne võib olla sama). Korraliku sügisese talle võib osav lihunik lõigata paljudeks erinevateks praetükkideks - vaatame need siis üle. Loe lisaks

Lihasöömise valikud

Keerulisel ajal tuleb teha keerulisi valikuid... Liha söömine või mittesöömine on keeruline valik, seda väga mitme nurga pealt: keskkond, eetika, tervis jne. Lihtsaid vastuseid on lihtne anda: a) normaalne inimene liha ei söö; b) normaalne inimene sööb liha. Keerulisemad vastused on loomulikult keerulisemad. Väga keerulised. Liha on igat sorti, seda saab kasvatada ja süüa väga erineval moel. 
Koondasime mõned mõtisklused ja juhendmaterjalid orjenteerumaks selles keerulises valdkonnas.
Loe lisaks

Lambaliha pelmeenid

Lapsevanema üheks tööks on ka maimukeste kõhtude tüitmine - need on ju alailma näljas. Seetõttu on ka loomakasvatajast pereinimese üheks loovaks küsimuseks, kuidas oma loomadest lisaks imemaitsvatele õhtusöökidele võluda välja ka erinevaid kiiremaid ampse. Võilevakatted, kiired praevorstid ja   PELMEENID! Loe lisaks

Talleliha

Kui räägitakse kõrgekvaliteedilisest lambalihast, siis mõeldakse enamasti ikka talleliha. See liha, mida saab kiirelt ja lihtsalt valmistada aga sellest hoolimata on imemahlane, lõhnav ja hõrk. Olen kokku puutunud sellega, et rääkides tallelihast mõeldakse tagakintsule või karreele aga tallerümp sisaldab veel palju-palju äärmiselt maitsvaid tükke. Kõik need väärivad avastamist - seejärel võib tõesti ütelda, mida tallelihast arvad.

Loe lisaks

Lambaliha külmutamisest

Oma talust proovime ikka pakkuda värsket talle- ja lambaliha. Selleks hoiame mõne kena talle jahutuskambris ja sellest saame õige tüki lõigata - nii nagu klient soovib. Aga eks mõnikord juhtub, et tahad tagajalga on keegi selle juba ära söönud ja vastupidi - juhtub, et nädala möödudes ei ole kogu lammas endale sööjaid leidnud. Lahenduseks on mõlemal puhul sügavkülmik. Sellega seoses tekib ikka küsimus, et kas külmutatud liha on sama hea (maitsev, kvaliteetne jne)?
Loe lisaks

Suitsutatud lambajalg

Suitsutatud lambaliha ei ole nii popp kui suitsutatud seasink. Aga kes on proovinud see tahab reeglina veel. Mahlane, kondi peal küpsenud ja mõnusalt suitsune liha sobib kuumalt kartuli kõrvale, grillil ülegrillitult mõnusaks pidupäevaseks suutäieks aga ka külmalt viiludena leivakatteks. Loe lisaks