Kuidas iganes ka vanal hallil aja ka ei olnud, siis tänapäeval on tõesti kätte jõudnud kõige parem talleliha söömise aeg. Kevadel sündinud talled on nüüdseks juba 3-5 kuuseks saanud ning saavutanud piisava kaalu ent säilitanud tallilihale kõige iseloomulikuma õrnuse. Kui tahta maitsta parimat talleliha, siis nüüd on see aeg! Ja kui tahta seda maitsta ka talvel, siis peaks praegu varusid külmikusse talletama.
Olen ka varem oma lihameistri päevaraamatus kirjutanud, et ega lambaliha kvaliteedile ei saa minged piiranguid seada (talleliha kuni 1 aastani on söödav, edasi söödamatu?). Siiski on liha maitse ja muud omadused pidevas muutumises. Ka telleliha maitse küpseb vastavalt talle vanuse suurenemisele. Pikemaid mõtisklusi lambaliha maitsest ja väärtustest kirjutan taas lihameistri blogis.
Hallimäe talus sünnivad talled märtsi lõpus-aprillis. Esimesed kiiremad kasvajad edenevad üle 300 g juurdekasvu päevas ning saavad küpseks juba kolme kuuselt. Suurem osa kasvab siiski aeglasemalt ja nii hakkab suurem talleliha söömine pihta augusti lõpus - septembri alul. Ja see aeg on nüüd käes!
Iga nädal valime oma karjast loomad, kes liiguvad tapamajja ning väärindame need võimalikult parimal moel. Katsume oma tegemisi teha nii, et:
Väike-ettevõtjatena me liinitööd ei tee - iga lihakeha töötleme kellelegi söögiks. Seetõttu ei ole tihti võimalik lihtsalt läbi astuda ja liha osta - midagi meil võib ju olla aga suurt laovaru me ei hoia. Kui nädalakene ette helistada, siis valime teile sobiva looma ning nädala pärast on liha valmis - vajadusel ka lõigatud-pakendatud.
Sellel aastal saab värsket mahedat, vaid rohusöödal kasvanud (ei ole saanud lisaks teravilja ega jõusööta) talleliha hinnaga 9,5€/kg (terve rümp või pool rümpa). Tallerümbad on 17-18 kg rasked. Kui osta tükkhaaval (kintsu, steike, ribi või muud valitud tükki) siis vaata hindasid siit.
Ja talled ei lõpeta oma arengut 5 elukuul - nad kasvavad ja arenevad edasi ning peagi saab leida juba teistsugusemaid maitsenüansse. Väärib proovimist.
Mats
Hallimäe talust
Hallimäe talus sünnivad talled märtsi lõpus-aprillis. Esimesed kiiremad kasvajad edenevad üle 300 g juurdekasvu päevas ning saavad küpseks juba kolme kuuselt. Suurem osa kasvab siiski aeglasemalt ja nii hakkab suurem talleliha söömine pihta augusti lõpus - septembri alul. Ja see aeg on nüüd käes!
Iga nädal valime oma karjast loomad, kes liiguvad tapamajja ning väärindame need võimalikult parimal moel. Katsume oma tegemisi teha nii, et:
- loomal oleks minimaalselt stressi
- lihakeha töötleme maksimaalselt hügieeniliselt ja kvaliteetselt
- liha jahutame koheselt 0-2 kraadi peale - see on väga oluline liha säilimise ja maitse osas!
- ka kõik söödavad osised lamba seest leiavad kasutuse - küsige aga
- lamba nahad ei lähe raisku - need lähevad parkimisse ja seejärel kasutusse
Väike-ettevõtjatena me liinitööd ei tee - iga lihakeha töötleme kellelegi söögiks. Seetõttu ei ole tihti võimalik lihtsalt läbi astuda ja liha osta - midagi meil võib ju olla aga suurt laovaru me ei hoia. Kui nädalakene ette helistada, siis valime teile sobiva looma ning nädala pärast on liha valmis - vajadusel ka lõigatud-pakendatud.
Sellel aastal saab värsket mahedat, vaid rohusöödal kasvanud (ei ole saanud lisaks teravilja ega jõusööta) talleliha hinnaga 9,5€/kg (terve rümp või pool rümpa). Tallerümbad on 17-18 kg rasked. Kui osta tükkhaaval (kintsu, steike, ribi või muud valitud tükki) siis vaata hindasid siit.
Ja talled ei lõpeta oma arengut 5 elukuul - nad kasvavad ja arenevad edasi ning peagi saab leida juba teistsugusemaid maitsenüansse. Väärib proovimist.
Mats
Hallimäe talust
Lisa kommentaar