header
           

Avaleht
joon
Meist
Avatud talud 2017
MTÜ Maavillane
Inimesed
Rõõmu talu
Hallimäe talu
Ala-Mähkli talu
joon
Lambad
Dorper
Meriino
Lleyn
joon
Teenused
Viltimisteenus
Pügamisteenus
Karjakonsultatsioonid
joon
Müük
Lambanahad
Titekaup
Vildid
Lambad
Meriino lõng
Valge lõng
joon
Koolitused
Käsitöö ja villakoolitused
Lamba- ja kitsekasvatusalased koolitused
Loodusretked Karulas
joon
Karjatervis
Tekstid karjatervisest
Loengumaterjalid
joon
kasulikku
villavabrikud
pügajad
lambakasvatajad
parkalid
köösneritööd
joon
villanõukoda
villa omadused
pügamine ja sorteerimine
villa töötlemine
villatüübid
villalambad
joon
Kontaktid
joon
Uudiste arhiiv
2013
2012
2011
joon
© Maavillane 2011-2014
 
Päevaraamat
sisujoon

Värske talleliha igal nädalal

Suvine aeg oma toimetamistega on hoidnud maavillaseid pigemini õues põllul kui arvuti taga ja seetõttu on ka meie postitustesse pikem auk tekkinud. Samas ei ole me sugugi jõude istunud...

Edendamaks lammaste realiseerimist lõime koos paari toreda ja edumeelse lambakasvatustaluga Otepää ja Haania kõrgustikult 2014. aasta lõpus Tulundusühistu Mägi-Eesti lammas. Eesmärgiks on üheskoos turustada oma talutoodangut.

Alates selle aasta algusest oleme üheskoos kõvasti vaeva näinud ja käivitanud kvaliteetse Eestimaise (mahe) talleliha turustamise. Eesmärk oli luua ametlik turg - templid peal ja maksud makstud, usume, et nii see peaks lõpuks ikkagi olema. Alustasime päris algusest: tekitasime endale ettekujutuse, mis on kvaliteet ja kuidas seda saavutada (Hallimäe talu peremees Mats õppis kaks aastat Olustveres lihameistriks); külastasime erinevaid tapamajasid ja arutasime kuidas käivitada lambatapmist, mis keskenduks just kvaliteedile; koostöös tapamaja meistritega panime käima lambatapu liini, mis on võimeline tootma puhast ja kvaliteetset rümpa ja nülgima terve ning puhta naha; katsetasime ja arendasime oma lõikusskeemi ning pakendi. Lisaks muidugi ka müügivõrgustiku ja logistika skeem. Palju tööd ja uusi väljakutseid! Korduvalt võisime pärast pikka tööpäeva tapamajas, liha lõikuses-pakendamises või kohtumisel erinevate kaupmeestega tõdeda, et oleme taas nii palju juurde õppinud ja uusi asju kogenud. Kui senini oli meie kogemustepagas lambakasvatuses laudakeskne, siis nüüd oleme teinud korduvalt läbi kogu tsükli kuni pakendatud toote poeletile asetamiseni - väga põnev ja hariv!

Täna võib ütelda, et asi töötab ning igal nädalal saabub Võrru, Tartusse, Pärnusse ja Tallinnasse värske lõigatud ja pakendatud kodumaine talleliha. Lõikuse oleme teinud sellise, et söögi valmistaja ei peaks eam nuga kätte võtma - liha on lõigatud ja valmis pannile, potti, grillile või ahju minema. 

Üldiselt lõikame kogu lambarümba steikideks - oleme kogu selle katsetamiste ja tootearenduste käigus ka ise neid tükke erinevalt teinud ning andnud proovida ka paljudele restorani ja hobikokkadele - kõik on jäänud rahule. Selline tükeldus annab võrratult palju uusi võimalusi lammast valmistada võrreldes klassikalise suure praetükiga. Suvisel ajal muidugi steik kiiresse marinaadi (talleliha ei vaja pikka marineerimist) ning grillile - uskumatult maitsev.

Meie toodetud lambaliha saab hetkel Võru Maksimarketist (nemad teevad kohapeal ka marinaadi), Tartus Kvartali Maksimarketist (nii värske lihana kui marineeritult/küpsetatult), Tartu Lõunakeskuse Taluturult, Pärnu Taluturult ja Rebaseonu lihapoes (Tabasalu Rimi majas). Liha saab ka tellida, selleks on vaja helistada Matsile (tel 53417460, mats(ät)maavillane.ee), järgmise nädala soovid peaksid olema laekunud hiljemalt eelmise nädala neljapäevaks - siis jõuame nendega ka arvestada. Liha tellimise ühikuks on üks kast (sisaldab tükeldatult pool lammast, iga tükk eraldi vaakumpakendatud ja etikeeritud), kaal ca 10 kg. Üldiselt me alla poole lambarümba (1 kast) ei müü kuna hetkel puudub võimekus tagada väiksematele kogustele logistikat. Sellise kasti hind on 11€/kg (sisaldab käibemaksu 20%) + transpordi kulu. Kohaletoimetamine ja kättesaamine peaks olema võimalik korraldada hetkel Eesti suuremates linnades, Tartus ja Pärnus saab kasti kätte Taluturult. Kuna sellises kastis on valik erinevaid tükke koodist karreeni, siis võiks see olla mõnusaks retkeks lambaliha gurmeemaailma.

Päris valmis ei ole meil kõik veel saanud - nii palju on ideid millega edasi tegeleda aga eks suvel oleme peamiselt pühendanud ennast talvesööda varumisele - kuna nüüd on plaan talled (lisaks suguloomale) müüa pidevalt ka värskeks lihaks siis peab talvesööta sellevõrra rohkem varuma. Kui kellegi nüüd suu vett jookksma hakkas, siis võetagu ühendust - katsume kõhu lambalihaga täita. Kui pool lammast tundub liialt palju, siis otsige sõpru kellega seda jagada - kuna rümp on lõigatud ja tükid vaakumpakendatud, siis on see lihtne teostada. Kui teate aga mõnda lihakaupmeest kellel letilt lambaliha puudub, siis oleme igati valmis seda letti täitma!

Mats

lambakasvataja ja lihameister

Kommentaarid

Kalev kirjutab 22. august 2016:

Väga isuäratav, st suu hakkas vett jooksma. Tuleb aeg, võtame ka ühendust :)

Lisa kommentaar »

joon
 
Teavitame
 
Kodulehe loomist rahastas EU LEADER programm
 
Käesolev koduleht on loodud Valgamaa partnerluskogu toetusega LEADER programmi rahadest. Täname!  ...

Loe edasi...

joon